Silk Dance Company

Skok na vsebino // Skok na meni


Orientalski ples

Orientalski ples je čudovit način naravnega gibanja in spada med najstarejša plesna izročila sveta. Prenašan je bil skozi generacije kot živo izročilo. Odrasli ga vzgajajo kot izraz svojih občutkov ob glasbi in v skupno zabavo. Otroci ga posnemajo od staršev. Orientalski ples je bil v izvedbi plesalk zabava za goste, za izbrane družbe, pri socialnih dogodkih. Zabava in vedoželjnost je osnova, s katero se lotimo učenja orientalskega plesa pri nas. Ples je lep hobi.

Nadaljnja znanja gradimo iz te osnove. Podrobnejši opisi tečajev se nahajajo v nadaljevanju te strani- pod urnikom.

Tečaji orientalskega plesa — urnik rednih vadb, 2022/2023

Ponedeljek:

17.45 Rekreativni tečaj orientalskega plesa; ŠRC Spartacus, Murska Sobota
19.30 Začetni tečaj orientalskega plesa; ŠRC Spartacus, Murska Sobota

Torek:

18h Začetni tečaj orientalskega plesa; dvorana Ornament, Maribor
19.45 Nadaljevalni tečaj orientalskega plesa; dvorana Ornament, Maribor

Sreda:

10.30 Tečaj orientalskega plesa 60+; dvorana Ornament, Maribor

Četrtek:

10.30 Tečaj orientalskega plesa 60+, plesna dvorana Ljudske univerze Slovenska Bistrica
16.45 Tečaj orientalskega plesa za mamice in deklice; dvorana Ornament, Maribor
18h Začetni tečaj orientalskega plesa; dvorana Ornament, Maribor

Petek:

17.30 Odrska tehnika orientalskega plesa; dvorana Ornament, Maribor
19h Delavnice, plesanje in preplesavanje; dvorana Ornament, Maribor

Cenik:

Obisk 1x tedensko 90 min 45 €/ mesec ali 105 € pri plačilu treh mesecev tečaja
Obisk 2x tedensko 90 min 70 €/ mesec ali 170 € pri plačilu treh mesecev tečaja
Posamezni obisk 90 min 17€
Tečaj orientalskega plesa 60+ 1x tedensko 90 min 40 €/ mesec ali 90 € pri plačilu treh mesecev tečaja
Posamezni obisk 90 min 15€
Orientalski ples za mladino 1x tedensko 60 min 40€/ mesec ali 90€ pri plačilu treh mesecev tečaja
Privatna ura orientalskega plesa 25€/ 60 min
Pouk Bharata Natyama, delavnice gostujočih pedagogov, dejavnosti in delavnice se ovrednotijo glede na specifično temo.
Popusti so po dogovoru. 

Novost: Vsem vpisanim na tečaj Zavoda Ornament, Maribor v trimesečnem obdobju pripada obisk ene delavnice orientalskega plesa v vrednosti 20 € brezplačno.

Za vsa vprašanja glede tečajev, nas lahko kontaktirate.

Programi v Mariboru se izvajajo v prostorih Ornament, Popovičeva ulica 10, Maribor.
Programi v Murski Soboti se izvajajo v ŠRC Spartacus, Kopališka ulica 2, Murska Sobota.
Programi v Slovenski Bistrici se izvajajo v prostorih Ljudske univerze Slovenska Bistrica, Partizanska ulica 22, Slovenska Bistrica. 


Začetni tečaji orientalskega plesa so namenjeni spoznavanju orientalskega plesa, arabske kulture, prijetni telesni vadbi, sprostitvi ob glasbi in razširjanju obzorja. Orientalski ples na začetni ravni jemljemo kot aktivnost, za vzdrževanje prožnosti telesa, plesne kondicije, občutenja telesa, raziskovanje ter udejanjanje lastne ženstvenosti, pridobivanje samozavesti. Vadba skozi plesno umetnost pripomore k lepši drži, krepkemu telesu, sproščenemu umu, razgibanosti, uravnovešenemu življenjskemu slogu in splošni razgledanosti.

Na nadaljevalnem tečaju orientalskega plesa poglabljamo znanje o plesni umetnosti Bližnjega vzhoda, ki smo ga pridobile v začetnem ali rekreativnem tečaju. Vzdržujemo veselje do svojevrstnega načina gibanja in plesnega izraza. Postopoma nadgrajujemo predznanje s plesnimi kombinacijami in koreografijami, z raznimi rekviziti, stilnimi raznolikostmi in resnejšim pristopom. Na nadaljevalnem tečaju seveda stopnjujemo zahtevnost vadbe. Razvijamo svoje plesno navdušenje, negujemo čudovit hobi in vzdržujemo dobro psihofizično pripravljenost.

Rekreativni tečaji orientalskega plesa divja in zdrava predstavlja vadbo na osnovi slik in kombinacij iz orientalskega plesa, trebušnega plesa, raznih sprostilnih vaj za boljše čutenje telesa. Pripomore k uravnovešanju celostne slike počutja, drže, samoraziskovanja in usmerjene krepitve, zadovoljstva in razigranosti. Plesanje in sprostitev je v ospredju tega tečaja, razbijanje kulturno postavljenih omejitev, zraven vaje iz Elementarnega plesa, Franklin metode, Trance Dance ... Skratka, uporabljamo vsa razpoložljiva orodja za intenzivno zadovoljujočo vadbo.

Otroški tečaj orientalskega plesa je sestavljen iz preprostih osnovnih vaj orientalskega plesa in spoznavanja folklore. Uporabljamo različne rekvizite, kot so tančice, pahljače s svilo, palice… Cilji so vzgoja drugačnih plesno izraznih gibov, gest, koordinacija telesa, večja splošna razgledanost in odprtost do drugačne kulture. Namen je prijetna in sprostilna dejavnost otrokinj skozi ples, pri katerem se naučijo razvijanja telesu prijaznega gibanja.

Orientalski ples za dijakinje in študentke je oblikovan v trimesečnem formatu, v katerem se osvoji določena koreografija. Spoznavamo in usvajamo osnove trebušnega plesa. Majhne plesne kombinacije bogatijo lasten plesni izraz. Skozi gibanje orientalskega plesa in značilnih gibov dosežemo sprostitev ter prijetno počutje v lastnem telesu. Stilsko določen sklop vsakega trimesečja skozi finese pripomore k nadgradnji znanja in poznavanja raznolikosti orientalskega plesa.

Tečaj 60+ je namenjen spodbujanju in ohranjanju prožnosti, gibljivosti in dobre mentalne kondicije zrelejšega telesa skozi orientalski ples. Je plesna rekreacija, redna telesna vadba, ki je ravno prav zahtevna za stalno napredovanje k boljšemu počutju. Učenje koreografij in krajših kombinacij uporabljamo kot vajo koncentracije in spomina. V ospredju vadbe je zdravje, dobro počutje, prijetna zabava in druženje v ženski sredini.

Odrska tehnika orientalskega plesa ob glasbi v živo je namenjena plesalkam, ki bi rade poglobile svoje plesno znanje za nastope. Temelj vadbe je pristop Mahmouda Rede s čudovitimi linijami in mehkobo izvajanja orientalskega plesa. Odrska tehnika nam pomaga usvojiti resnično samozavest za nastopanje, ki temelji na učenju in znanju. Znotraj vadbe se bomo tudi ob glasbi v živo posvečali odnosu do glasbe in ritmov, predstavitvi, navzočnosti (prezenci), razumevanju odra.

Orientalski ples za moške izvajamo predvsem za osvojitev in vzdrževanje gibljivosti v predelu križa in bokov. Plesni elementi orientalskega plesa in skozi ponavljanje le teh med plesanjem, se zraven naštetega pridobi boljša telesna koordinacija, prožnost in razgibanost. Namen vadbe je, da se na preprost, naraven ter zabaven način rekreiramo in ohranjamo zdravje. Povsem mimogrede se skozi spoznavanje naučimo spoštovanja tuje kulture. Učili se bomo v prvi fazi poskočno koreografijo mojega učitelja orientalskega plesa Gamala Seifa iz Egipta.

Indijski ples Bharata natjam je eden od sedmih klasičnih indijskih plesov, njegova vsebina je določena v Vedah. Odlikuje ga izjemna estetika, disciplina in natančnost. Učilmo se osnovnih slik, ritmike, gest in položajev dlani torej hast. Rekreativna raven omogoča učenje o tem indijskem plesnem izročilu in kulturi vsakomur, ki ga zanima. Vadba je fizično srednje zahtevna.