Silk Dance Company

Skok na vsebino // Skok na meni


Orientalski ples

Orientalski ples je čudovit način naravnega gibanja in spada med najstarejša plesna izročila sveta. Prenašan je bil skozi generacije kot živo izročilo. Odrasli ga vzgajajo kot izraz svojih občutkov ob glasbi in v skupno zabavo. Otroci ga posnemajo od staršev. Orientalski ples je bil v izvedbi plesalk zabava za goste, za izbrane družbe, pri socialnih dogodkih. Zabava in vedoželjnost je osnova, s katero se lotimo učenja orientalskega plesa pri nas. Ples je lep hobi.

Nadaljnja znanja gradimo iz te osnove. Podrobnejši opisi tečajev se nahajajo v nadaljevanju te strani- pod urnikom.

Tečaji orientalskega plesa — urnik rednih vadb, 2023/2024

Ponedeljek:

17.30 RazMiganje telesa z osnovami orientalskega plesa; ŠRC Spartacus, Murska Sobota
18.30 Tečaj orientalskega plesa; ŠRC Spartacus, Murska Sobota

Torek:

18h Začetni tečaj orientalskega plesa; dvorana Ornament, Maribor
19.45 Nadaljevalni tečaj orientalskega plesa; dvorana Ornament, Maribor

Sreda:

10.30 Tečaj orientalskega plesa 60+; dvorana Ornament, Maribor

Četrtek:

10.30 Tečaj orientalskega plesa 60+; Ljudska univerza Slovenska Bistrica
15.30 Orientalski ples za dijakinje in študentke; dvorana Ornament, Maribor
16.30 Tečaj orientalskega plesa za mamice in deklice; dvorana Ornament, Maribor
17.30 RazMiganje telesa; dvorana Ornament, Maribor

Petek:

16.30 RazMiganje telesa z osnovami orientalskega plesa; dvorana Ornament, Maribor                                                                             
17.30 Odrska tehnika orientalskega plesa; dvorana Ornament, Maribor

Cenik:

Obisk 2x tedensko 90 min 70 €/ mesec ali 170 € pri plačilu treh mesecev tečaja
Posamezni obisk 90 min 17€
Tečaj orientalskega plesa 60+ 1x tedensko 90 min 40 €/ mesec ali 90 € pri plačilu treh mesecev tečaja
Posamezni obisk 90 min 15€
Orientalski ples za mamice in deklice 1x tedensko 45 min 60€/ mesec za obe
Orientalski ples za dijakinje in študentke 1x tedensko 45 min 30€/ mesec ali 70€ pri plačilu treh mesecev tečaja
RazMiganje telesa 60 min 1x tedensko 35€/ posamezni obisk 10€

Novost:  za vpisane v tečaj orientalskega plesa pri Zavodu Ornament, Maribor je mesečno obisk delavnice RazMiganje telesa brezplačen.

Privatna ura orientalskega plesa, indijskega plesa Bharata Natyam, orientalskega plesa za moške 25€/ 60 min. Delavnice gostujočih pedagogov, dejavnosti in delavnice se ovrednotijo glede na specifično temo. Popusti so po dogovoru.

Za vsa vprašanja glede tečajev, nas lahko kontaktirate.

  • Programi v Mariboru se izvajajo v prostorih Ornament, Popovičeva ulica 10, Maribor.
  • Programi v Murski Soboti se izvajajo v ŠRC Spartacus, Kopališka ulica 2, Murska Sobota.
  • Program v Slovenski Bistrici se izvaja v prostorih Ljudske univerze Slovenska Bistrica, Partizanska ulica 22, Slovenska Bistrica. 

 


 

Začetni tečaji orientalskega plesa so namenjeni spoznavanju orientalskega plesa, usvajanju osnovne tehnike tega plesa ter prijetni telesni vadbi. Sprostitev ob glasbi in razširjanje obzorja skozi spoznavanje arabske kulture je še dodaten plus tega tečaja. Orientalski ples na začetni ravni jemljemo kot dejavnost za vzdrževanje prožnosti telesa, občutenja telesa, raziskovanje ter udejanjanje lastne ženstvenosti, možnost za plesanje, pridobivanje samozavesti. Vadba skozi plesno umetnost pripomore k lepši drži, krepkemu telesu, sproščenemu umu, razgibanosti, uravnovešenemu življenjskemu slogu in splošni razgledanosti.

Na nadaljevalnem tečaju orientalskega plesa poglabljamo znanje o plesni umetnosti Bližnjega vzhoda, ki smo ga pridobile v začetnem ali rekreativnem tečaju. Vzdržujemo veselje do svojevrstnega načina gibanja in plesnega izraza. Postopoma nadgrajujemo predznanje s plesnimi kombinacijami in koreografijami, z raznimi rekviziti, stilnimi raznolikostmi in resnejšim pristopom. Na nadaljevalnem tečaju seveda stopnjujemo zahtevnost vadbe. Razvijamo svoje plesne veščine, navdušenje, negujemo čudovit hobi in vzdržujemo dobro psihofizično pripravljenost.

Odrska tehnika orientalskega plesa je namenjena plesalkam, ki poglabljajo svojo plesno umetnost in je namenjena za nastope. Temelj vadbe je pristop Mahmouda Rede s čudovitimi linijami in mehkobo izvajanja orientalskega plesa. Znotraj vadbe se posvečamo razumevanju ter odnosu do glasbe in ritmov, predstavitvi, navzočnosti (prezenci), razumevanju odra. Predznanje in posvečenost vadbi orientalskega plesa sta zaželena.

Tečaj 60+ je namenjen spodbujanju in ohranjanju prožnosti, gibljivosti zrelejšega telesa skozi orientalski ples ter mentalni spodbudi skozi učenje koreografije. Je plesna rekreacija, redna telesna vadba, ki je ravno prav zahtevna za stalno napredovanje k boljšemu telesnemu občutju. Učenje koreografij in krajših kombinacij uporabljamo kot vajo koncentracije in spomina. V ospredju vadbe je zdravje, dobro počutje, prijetna zabava in druženje v ženski sredini.

Orientalski ples za mamice in deklice je sestavljen iz iger za segrevanje ( lovljenje na razne načine, ledene babe), osnovnih vaj orientalskega plesa, vaj za držo in čuječnost. Naučimo se preprosto koreografijo. Uporabljamo različne rekvizite, kot so tančice, pahljače s svilo, palice, spoznavamo tudi folklore arabskega področja. Cilji so vzgoja drugačnih plesno izraznih gibov, gest, koordinacija telesa, večja splošna razgledanost in odprtost do drugačne kulture. Skozi prijetno in sprostilno dejavnost na tečaju se razvijajo telesa ob telesu prijaznem gibanju.

RazMiganje telesa z osnovami oientalskega plesa poteka sorodno kot RazMiganje telesa, le da občasno uporabljamo nekatere osnovne elemente orientalskega plesa, ki se jih naučimo in uporabljamo med vajami. Preprost način učenja in ponavljanja osnov orientalskega plesa, pa tudi celotelesno gibanje in razgibovanje.

RazMiganje telesa poteka tako, da ponavljamo tri preproste plesne slike, različne skozi vsako pesem izbora iz 60ih, 70ih, 80ih, 90ih ter brezčasnih plesnih pesmi. Namen vadbe je, da se razgibamo na zabaven način. Kondicijsko spodbudno, sproščujoče, celotelesno gibanje. Razgibavanje. Miganje. Uživanje. Zabava. Predznanje ni potrebno, saj so gibi in gibanje prepuščeni razponu lastnega telesa ... delaš koliko lahko.

Orientalski ples za dijakinje in študentke je oblikovan v trimesečnem formatu, v katerem se usvoji določena koreografija. Spoznavamo in usvajamo osnove trebušnega plesa. Skozi gibanje orientalskega plesa in značilnih gibov dosežemo sprostitev ter prijetno počutje v lastnem telesu. Majhne plesne kombinacije bogatijo lasten plesni izraz. Stilsko določen sklop vsakega trimesečja skozi finese pripomore k nadgradnji znanja in poznavanja raznolikosti orientalskega plesa.

Tečaj orientalskega plesa divja in zdrava predstavlja vadbo na osnovi slik in kombinacij iz orientalskega plesa, trebušnega plesa, raznih sprostilnih vaj za boljše čutenje telesa. Pripomore k uravnovešanju celostne slike počutja, drže, samoraziskovanja in usmerjene krepitve, zadovoljstva in razigranosti. Plesanje in sprostitev je v ospredju tega tečaja, razbijanje kulturno postavljenih omejitev, zraven vaje iz Elementarnega plesa, Franklin metode, Trance Dance ... Skratka, uporabljamo vsa razpoložljiva orodja za intenzivno zadovoljujočo vadbo.

Otroški tečaj orientalskega plesa je sestavljen iz preprostih osnovnih vaj orientalskega plesa in spoznavanja folklore. Uporabljamo različne rekvizite, kot so tančice, pahljače s svilo, palice… Cilji so vzgoja drugačnih plesno izraznih gibov, gest, koordinacija telesa, večja splošna razgledanost in odprtost do drugačne kulture. Namen je prijetna in sprostilna dejavnost otrokinj skozi ples, pri katerem se naučijo razvijanja telesu prijaznega gibanja.

Orientalski ples za moške izvajamo predvsem za osvojitev in vzdrževanje gibljivosti v predelu križa in bokov. Plesni elementi orientalskega plesa in skozi ponavljanje le teh med plesanjem, se zraven naštetega pridobi boljša telesna koordinacija, prožnost in razgibanost. Namen vadbe je, da se na preprost, naraven ter zabaven način rekreiramo in ohranjamo zdravje. Povsem mimogrede se skozi spoznavanje naučimo spoštovanja tuje kulture. V prvi fazi vas naučim energično različico in poskočno koreografijo mojega učitelja orientalskega plesa Gamala Seifa iz Egipta.

Indijski ples Bharata natjam je eden od sedmih klasičnih indijskih plesov, njegova vsebina je določena v Vedah. Odlikuje ga izjemna estetika, disciplina in natančnost. Učilmo se osnovnih slik, ritmike, gest in položajev dlani torej hast. Rekreativna raven omogoča učenje o tem indijskem plesnem izročilu in kulturi vsakomur, ki ga zanima. Vadba je fizično srednje zahtevna.