Silk Dance Company

Skok na vsebino // Skok na meni


Silk Dance Company

Naša vizija prihodnosti te najstarejše zvrsti plesa je vsekakor radostna, sijajna in razkošna kot življenje.

Plesalke Silk Dance Company povezuje zanimanje za plese s področja Bližnjega vzhoda, zanimajo nas predvsem kot uprizoritvena umetnost, pa tudi kot umetnost zabave. Navdušene smo nad raznolikimi možnostmi izraza in predstavljamo, kar nam je v plesu lepo in privlačno. Ustvarjamo barvite in navdušujoče plesne kompozicije z uporabo različnih koreografij, kostumov in rekvizitov. Folklorno navdihnjene plese podkrepimo s pripadajočimi nošami in okrasjem, kar prinaša zanimiv vpogled v različne kulture. Podrobnejše opise naših nastopov najdete na straneh, ki sledijo.

Orientalski ples predstavljamo kot zabavno umetnost in umetnost zabave. Ples je gibanje, praznovanje telesa skozi premik, zabavno druženje, sporazumevanje brez besed in/ali navdihujoča predstava.

Nad tem plesom (raks sharki, orientalski ples, trebušni ples, ... ) se navdušujemo tako ženske kot moški, ki se srečujemo na naših plesnih izobraževanjih.

Orient se razteza ob obeh straneh Svilene poti in, gledano iz Evrope, predstavlja tako Bližnji kot Daljni vzhod. Pri nas v Sloveniji uporabljamo izraz orientalski (ples in glasba) za umetnost Bližnjega vzhoda, čeprav ga tam poimenujejo drugače. Rečejo mu sharki, kar v izvirniku pomeni prihajajoč z Vzhoda in ponazarja, da so osnovne ideje, ki jih zasleduje umetnost Bližnjega vzhoda, v primerjavi z zahodnimi drugačne. Ena teh je gotovo tarab, kar lahko prevedemo kot zamaknjenost, očaranost, in se dotakne bistvenega v človeku, saj v njem izzove milino, predanost lepemu, mir in naravnost.

Silk Dance Company sestavljamo plesalke, ki se že vrsto let ukvarjamo s plesno umetnostjo in kulturo drugih narodov. Kje vse smo si plesalke pridobivale znanje o plesu, si lahko preberete na podstraneh. Ples je od nekdaj v središču vseh kultur, njihovih obredov, običajev in praznovanj. Včasih je bil del svetega in ljudskih običajev, danes je bolj zabava na družinskih in drugih praznovanjih, sprostitev ob koncu tedna, tudi predstava, ki lahko zamakne v stanje očaranosti tako plesalke kot gledalce.